Magyar Postagalamb Sportszövetség BRICON - a győztes rendszer    125 éves a Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség

English | Szaklap 2015 | Időjárás, startajánló | Maraton Klubok | Tagszövetségek

Hírek

A doppingolás és a galambsportok

A DOPPINGOLÁS ÉS A GALAMBSPORTOK

1. Küzdelem a doppingolás ellen

A galambsportokban küzdeni kell a doppingszerek használata ellen. Ennek két fontos oka van. Az első ok maguknak a galamboknak a jólléte. A szerek káros hatást gyakorolnak a galambok egészségére, természetesen hosszú távon és nagy adagokban alkalmazva. Emiatt nem soroljuk a doppingszerek közé azokat az anyagokat, amelyek a galambok egészségére nincsenek káros hatással.

A másik ok az, hogy a dopping a galambok kárára meghamisítja a versenyek eredményeit. Ez káros a sportágunkra és tagjaink sportélményére nézve. Ezért nemzetközi politikára van szükség a doppingszerek versenygalamboknál történő alkalmazásának leküzdésére.

2. Doppingszerek

A tapasztalatok alapján elsősorban kortikoszteroidokat alkalmaznak a versenygalambok teljesítményének növelésére.

A kortikoszteroidok doppingszerként való használata a következő hatásokkal jár:

1. A fehérjék szénhidrátokká és glikogénné alakulnak, ami a vérben található szénhidrátok szintjének emelkedéséhez vezet.
2. A zsírok szénhidrátokká alakulnak.
3. Nő a stressztűrő képesség.
4. Jobb izomműködés, mivel több „üzemanyag” áll rendelkezésre; az izomszövet rövidebb idő alatt regenerálódik, és kisebb mennyiségben termelődik tejsav.
5. A csökkent hisztamin-kiválasztás miatt csökken az allergiaérzékenység.
6. Fájdalomcsillapító hatás.
7. Lázcsillapító hatás.
8. Duzzanatokat (ödémákat) csökkentő hatás.
9. A vérnyomás növelése.
10. Vízhajtó hatást gyakorol a vesére és a mellékvesére.
11. Vedlést gátló hatású.

A kortikoszteroidok súlyos mellékhatásai a következők:

1. Csökkent immunitás, ami a természetes ellenálló képesség csökkenéséhez vezet. Ennek eredményeként a galambok fogékonyabbá válnak a fertőzésekre (légúti megbetegedések, trichomoniázis stb.). Hosszú távon rejtett (látens) fertőzések alakulhatnak ki, például a mellékpajzsmirigy hirtelen begyulladhat.
2. A sebgyógyulási folyamatok jelentősen lelassulnak.
3. A veseelégtelenség fokozott esélye.
4. Az új tollak növekedésének zavara és tollelváltozások. Károsodott repülőtollak.
5. Zavart agyműködés (a hypothalamus és agyalapi mirigy rendszere), ami a hormonelválasztás zavarához vezet.
6. A nemi hormonok termelődésének zavara miatt nő a terméketlenség esélye.

Ezen kívül béta-agonistákat is használnak doppingszerként.

A szívben és a tüdőben a receptorok 2 fontos típusa van jelen, nevezetesen:
* az alfa receptorok: ezek a véredényekben találhatók, és vazokonstrikciót okozhatnak (a véredények összehúzódása vagy beszűkülése);
* a béta receptorok: ezek a légutak simaizomsejtjeiben találhatók, és vazodilatációt (a hörgők tágulása) okozhatnak.
A vér megfelelő szállításához és a tüdő megfelelő oxigénfelvételéhez fontos, hogy a véredények kellően tágak legyenek ahhoz, hogy a vörösvérsejtek simán haladhassanak, túl sok elakadás vagy „közlekedési dugó” kialakulása nélkül. Erre kiváló példa az autópályák és a hagyományos utak közötti különbség, ha például egy óra alatt 1000 autónak kell áthaladnia rajtuk. Ez az autópályán sokkal könnyebben megy. A széles utak (véredények) könnyebbé teszik több autó (vörösvérsejt) áthaladását. Ugyanez a hatás vonatkozik a légutak átmérőjére is. Minél tágabbak, annál könnyebb a (létfontosságú oxigént tartalmazó) levegő szállítása.

A tüdőben a lehető legtöbb oxigénnek kell a vérbe jutnia. Ennek lehetőség szerint minél gyorsabban végbe kell mennie. Vegyük ehhez azt a tényt, hogy a sportteljesítményhez (erőkifejtéshez) sok oxigén kell, és rögtön egyértelművé válik, hogy fontos a maximális oxigénfelvétel biztosítása! A béta-agonisták olyan anyagok, amelyek ezt a folyamatot a receptorokra kifejtett hatásuk révén befolyásolják. A humán gyógyászatban ezeket az anyagokat gyakran „pufferekként” vagy „inhalációs aeroszolokként” ismerik. A béta-agonisták alkalmazását azonban szintén a szervezetet károsító mellékhatások kísérik. Ezért szerepelnek ezek az anyagok a doppingszerek listáján.

Az emberek által űzött sportokban emellett az anabolikumoknak nevezett készítményeket is használják. Az anabolikumok vagy más néven anabolikus szteroidok szintén megtalálhatók a doppingszerek listáján. Ezek az anabolikus hatású, természetes vagy nem természetes hormonok csoportjába tartoznak. Ez azt jelenti, hogy ezek az anyagok serkentik a fehérjék szintézisét. Mivel az izmok fehérjékből állnak, máris világos, miért tartanak igényt a felhasználók az anabolikumokra. Ezen anyagok használata jól ismert a sport világában, ugyanakkor tiltott is. Az anabolikumokat galamboknál is fel lehet használni az izomtömeg nem természetes módszerekkel végzett növelésére. Ezeket a készítményeket injekcióval, bőrbe dörzsölve vagy szájon át adva lehet alkalmazni. A mellékhatások készítményenként változnak. Ezeket azonban úgy lehet összegezni, hogy a vesék vagy a nemi szervek súlyos károsodásához vezetnek. Ezen anyagok mindegyikének azonban idővel rövidül a hatástartama. Ez azt jelenti, hogy a hatás egy bizonyos idő után csökken. A galamboknál végzett alkalmazás néha termékenységi problémákat idéz elő: alig tojó nőstény galambok, terméketlen spermájú hím galambok stb.

Ezen felül olyan szereket is alkalmaznak, amelyek a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartoznak. Ebben a csoportban jól ismertek a szalicilátok. Ezek az anyagok két fő hatással, nevezetesen láz- és fájdalomcsillapító hatással bírnak. E csoportba tartozik az aszpirin, amelynek gyulladáscsökkentő hatása mellett láz- és fájdalomcsillapító hatása is van. Az aszpirin emellett „vérhígító” hatással is rendelkezik. Emiatt néha adják galamboknak is.

A doppingszerek felsorolását az úgynevezett elfedő szerek („masking drugs”) zárják. Bár ezek önmagukban nem fejtenek ki doppingoló hatást, megnehezítik az alkalmazott szerek és a dopping kimutatását, és ezért ezek az anyagok a tiltott szerek csoportjába sorolandók. E készítmények közül valószínűleg a vízhajtók a legismertebbek.

 

3. Kivételek

 

Orvosi szempontból ennek ellenére indokolt lehet, hogy a galamboknak tiltott szereket adjanak. Az a tény, hogy létezik egy tiltott szerek listája, nem akadályozhatja azok orvosi felhasználását. A súlyos kötőhártya-gyulladás indokolhatja a kortizonok használatát, és a bedagadt lábon szűk gyűrűt viselő galamboknál lehetővé kell tenni a vízhajtók alkalmazását. A felhasználást azonban feltételekhez kell kötni, például a nemzetközi szervezethez küldött állatorvosi nyilatkozathoz, és a kezelt galambo(ka)t a repülő galamboktól elkülönített területen kell tartani. Ezen kívül az anyagtól függően bizonyos várakozási időt kell betartani. Ennek a várakozási időnek a szintetikus hormonok esetében kell a leghosszabbnak lennie. Ebben az esetben a biztonságos várakozási idő körülbelül 4 hét.

 

4. Ellenőrzések

 

Az ellenőrzések elvégzésére többféle megoldás kínálkozik. Ahol a nemzeti kormányok tiltják az említett szerek versenygalamboknál végzett alkalmazását, ezt a kormány irányelvei biztosítják. Hollandiában a kormány még nem alkotott szabályokat e tekintetben, az NPO ezért döntött az ellenőrök kiképzése mellett, akiknek záróvizsgát kellett letenniük. Csak a megfelelő tudással rendelkező jelöltek teljesítik a vizsgát. Hollandiában kizárólag a képzett ellenőrök végezhetnek ellenőrzéseket. Németország valószínűleg ugyanezt a rendszert fogja választani. A képzés a következő tárgyakra terjed ki: a szerek ismerete, az ürülékminták vételének ismerete, illetve a saját szervezet és az egyesületekre vonatkozó jogszabályok ismerete. Kiemelten fontos, hogy az eljárásokat nagyon szigorúan végezzék, és semmit ne bízzanak a véletlenre. A gyakorlatban sok doppingolási esetet maguk a szabálysértők visznek a bíróság elé. A hibákat ezért minden esetben el kell kerülni, ugyanakkor a szabályozásnak is minden gyakorlati kérdésre ki kell térnie.

 

5. Minták

 

A versenygalambok esetében a doppingolást ürülékminták vételével ellenőrzik. A vérminták vétele szakértői munka, és a tagok körében sokkal nagyobb ellenálláshoz is vezetne. Az ürülékminták vétele igen egyszerű, és a doppingolás ténye az ürülékmintákból viszonylag egyszerűen kimutatható. Megfelelően felszerelt és felkészült laboratóriumra van szükség, amely nagy tapasztalatokkal rendelkezik e módszert illetően. A gentbrugge-i állami analitikai laboratórium (Belgium) jó nevű és hírű laboratórium. Belgium, Németország és Hollandia itt végeztetik mintáik vizsgálatát. A vizsgálati módszer olyan kifinomult, hogy gyakorlatilag nem létezik más laboratórium, amely képes lenne ellenőrző vizsgálatok elvégzésére, mert igen magas annak kockázata, hogy a korábban pozitív eredményt adó minta negatív eredményt adna. Így gyakran az ellenőrző vizsgálatokat is ebben a laboratóriumban végzik. Az említett laboratórium évente hatalmas mennyiségű ürülékmintát vizsgál, és a galambürülékből vett minták száma ennek a mennyiségnek mindössze kis részét teszi ki. Ez a helyzet lehetőséget ad számunkra, hogy kihasználjuk a fenti laboratórium összegyűjtött szakismereteit, mely szakismeretek a versenygalamb sportág számára is elérhetők.

 

6 Nemzetközi politika

 

A versenygalambok doppingolásának leküzdése határokon átnyúló kérdés. Vannak országok, amelyek együtt versenyeznek, például Nyugat-Európában. Természetesen egyenlő esélyekkel kell indulni, és ezeken a versenyeken a doppingszereknek nincs helyük. A világversenyek győzteseit azonban eladják, illetve az eredményes versenyző galambászatok világszerte árulják galambjaikat. Az ilyen galambokért néha igen jelentős összegeket kifizető vásárlónak biztosnak kell lennie abban, hogy a megvásárolt galambok tisztességes körülmények között érték el eredményeiket. Különösen figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a nemzetközi galambversenyeztető egyesületeknek elvi alapon el kell utasítaniuk azoknak a szereknek a használatát, amelyek károsítják a galambok egészségét. Röviden tehát az FCI-nek elegendő oka van arra, hogy vázolja a doppingolás elleni küzdelem alapelveit. Hollandiában Patrick Derycke állatorvost bízták meg a doppingügyekkel. Ő kétséget kizáróan a terület egyik vezető szakembere. Az FCI szakértői feladatait is örömmel vállalja. Természetesen ezen felül is szívesen nyújt segítséget – előadások formájában vagy más módon – azoknak a nemzeti szervezeteknek, amelyek alaposabban meg kívánják vizsgálni a doppingolás kérdését.

 

Szakirodalom:

* dr. Patrick Derycke cikke
* A versenygalamboknál bizonyos szerekkel történő visszaélésekre vonatkozó szabályok (NPO)
* A tiltott anyagok versenygalamboknál történő alkalmazásának korlátozására vonatkozó szabályok (KBDB)

2008-12-08

Vissza

Az összes hír

Szaklap 2008

Karácsonyi és újévi üzenet

Az új Nemzeti Bajnokság

AUTÓBUSZ A DORTMUNDI POSTAGALAMB OLIMPIÁRA

Vitaminok

A doppingolás és a galambsportok

Tagszövetségi Kiállítás - 2008. november 29-30.

Elhunyt Gáspár András

Gyászolnak a postagalambászok

Egyesületi adatlap - 2009

Postagalambász Találkozó és Kisállat börze

MARATON KLUB DÍJKIOSZTÓ

Postagalambok Világbajnoksága - 2008

Nemzeti versenyek - Aschaffenburg, Katowice, Magdeburg

Zónaversenyek feleresztési ideje

Maraton Klub versenyek - 2008

Lábgyűrűk megrendelése 2009-re

Nemzeti versenyek zónamegbízottjai

Tagszövetségek

Tájékozódás és hazatalálás lehetőségei az állatvilágban

Köszönetnyilvánítás

Gyászol a postagalambász társadalom

Versenykiírás - 2008

Versenybizottsági határozatok

Elektromos rögzítők program frissítése

Maraton Klub közgyűlése

A Szövetség jogásza válaszol

Változás a Benzing elektronikus rögzítőkkel kapcsolatban

Kivonat a tagszövetségi elnököknek kiküldött levélből

Galamblopások Európaszerte

LEGFRISSEBB HÍREINK

A Szövetség által támogatott versenyzési lehetőségek 2016-ban

Olimpiai verseny, nemzetközi értékelés (CZ,HU,PL,SK), kibővített dúcbajnokság, nyílt versenyek

Részletek »

VERSENYEK

Dunántúl Nagydíj 2016

Egynapos, 700 km távolság feletti versenyutak szervezése, lebonyolítása a Dunántúlon élő postagalambászok számára.

Részletek »

KIÁLLÍTÁSOK

Európa Kiállítás - Bukarest

2016. január 29-31. Bukarest, Románia
Standard és Sport eredmények

Részletek »

GYÁSZHÍREK

Határi János (A38)

Részletek »

 


Hírek | A szervezet | Versenyek | Szabályzatok | Kiállítások | Postagalambászat | Gyűrűszámok | Galéria | Kapcsolat