Magyar Postagalamb Sportszövetség BRICON - a győztes rendszer    125 éves a Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség

English | Szaklap 2015 | Időjárás, startajánló | Maraton Klubok | Tagszövetségek

A postagalambászat

A postagalamb egyesületeknek Magyarországon közel 5500 tagja van. Ezek az emberek szeretettel, napi rendszerességgel gondoskodnak galambjaikról. Madaraikat tréningeztetik, hogy azok április és szeptember között részt tudjanak venni a postagalamb versenyeken.

Az alábbiakban részletesebben is olvashat a postagalambtartásról. Válassza ki az alábbiak közül azt a témát, amelyről többet szeretne megtudni!
 

Származás

Szinte biztosan tudjuk, hogy a postagalamb a szirti galambtól (Columba livia) származik. A szirti galamb középhegységekben, főleg a partok mentén és a tengerparti sziklákon él. Ez a galambfaj többek között Nagy-Britanniában honos, valamint a Földközi-tenger országaiban a szárazföldnek a tengerektől távol eső részét lakja.
 

A galambtartás története

Az ókorban Perzsiában, Görögországban és Egyiptomban már foglalkoztak galambtartással. Ekkor egy olyan tenyésztett fajta jött létre, amelyet főleg fogyasztásra szántak. Az ókori rómaiak és görögök idejében (Krisztus előtt kb. 500-ban) a galambokat már hírvivőként is használták.

A 16. században az első galambdúcok toronyformájúak voltak. Az ilyen galambtornyok építése azonban a nemesek kiváltsága volt. Az itt született legtöbb fiatal galambot emberi fogyasztásra tartották. A galambok ürülékét pedig a földek trágyázására használták.

A postagalambtartás hobbija 1815 és 1825 között Belgiumban alakult ki. Annak idején született az az ötlet, hogy olyan galambokat tenyésszenek, amelyek gyors röptűek és visszatalálnak a dúcukba. A kezdetben csak Belgiumban ismert hobbi később egész Európában ismertté vált. Így Hollandiában is népszerű lett a galambtartás.

Napjainkban a postagalambsport nemzetközi szervezete, az FCI (Féderation Colombophile Internationale) 58 tagországot tömörít.
 

A hím és tojó galambok közti különbségek

A hímnemű galambot "hímnek" hívják, míg a nőneműt "tojónak". A hím galamb általában nagyobb és erősebb alkatú mint a tojó, valamint repülő- és fedőtollai is szélesebbek.
 

Testi felépítés

A postagalambok gyorsan és kitartóan képesek repülni. A galamb testfelépítése teljes mértékben ehhez igazodik: így például csontjainak nagy része üreges, minek következtében a galamb meglehetősen kis súlyú. Ezen kívül a postagalamb erőteljes mellizmokkal rendelkezik, amelyet a szárnyak le- és felfelé történő mozgatására használ. A két izom közül az egyik a szárnyakat lefelé, a másik pedig a szárnyakat erőteljesen felfelé húzza.

A repülés sok energiát igényel. Ennek következtében a galambok a kalóriát az emlősállatoknál magasabb hőfokon égetik el. Emiatt a madarak testhőmérséklete meghaladja a 41 °C-ot.
 

A tojástól a repülő postagalambig

A postagalamb egyike a leggyorsabban növő állatoknak. Amikor egy galamb kikel a tojásból, alig nagyobb, mint egy hüvelykujj, súlya pedig kb. 20 gramm. Öt hét után súlya meghaladja a 300 grammot, és az állat ekkorra már majdnem eléri végső, kifejlett méretét. Eddigre már a galamb az első szárnycsapásokat is megteszi.

A galambok vakon és csupaszon születnek. Az első napokban úgynevezett "begytejjel" etetik őket. Ez olyan fehérjében gazdag tápanyag, amely (a hormonális változások következtében) a hím és a tojó galambok begyében egyaránt termelődik. A galamb hat napos korában nyitja ki a szemét. Ettől kezdve a fiatal galamb már nem begytejet kap, hanem magvakat.

Körülbelül három hét múlva a fióka már önállóvá válik: önállóan eszik és iszik. Négy hetes korában repülni kezd. Körülbelül fél éves korában pedig már ivaréretté válik.

 

Következő téma: Elhelyezés »

A postagalambászat

Általános információk

Elhelyezés

A postagalambsport

Gondozás

Kezdeti lépések

LEGFRISSEBB HÍREINK

A Szövetség által támogatott versenyzési lehetőségek 2016-ban

Olimpiai verseny, nemzetközi értékelés (CZ,HU,PL,SK), kibővített dúcbajnokság, nyílt versenyek

Részletek »

VERSENYEK

Dunántúl Nagydíj 2016

Egynapos, 700 km távolság feletti versenyutak szervezése, lebonyolítása a Dunántúlon élő postagalambászok számára.

Részletek »

KIÁLLÍTÁSOK

Európa Kiállítás - Bukarest

2016. január 29-31. Bukarest, Románia
Standard és Sport eredmények.

Részletek »

GYÁSZHÍREK

Határi János (A38)

Részletek »

 


Hírek | A szervezet | Versenyek | Szabályzatok | Kiállítások | Postagalambászat | Gyűrűszámok | Galéria | Kapcsolat