Magyar Postagalamb Sportszövetség BRICON - a győztes rendszer    125 éves a Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség Magyar Postagalamb Sportszövetség
Magyar Postagalamb Sportszövetség

English | Szaklap 2015 | Időjárás, startajánló | Maraton Klubok | Tagszövetségek

Gondozás

A postagalambok ellátása a következőket takarja: a galamboknak naponta eledelt és vizet kell adni, a dúcot minden nap ki kell takarítani, és a galambokat meghatározott időpontokban ki kell engedni repülni. Ezt nevezik ház körüli tréningnek.
 

Etetés

A galambok naponta magokat és hüvelyes terményeket (többek között kukoricát, borsót, búzát, árpát) és naponta tiszta ivóvizet kapnak. Egy galamb naponta 30-40 gramm gabonát eszik, és kb. 50 ml vizet iszik.

A galambnak viszonylag sok vízre van szüksége a jó emésztéshez. Az emésztés még optimálisabban történik akkor, ha a galamb emésztést segítő ásványi anyagokat szed fel. Ennek segítségével a lenyelt ételt gyomrában felőrli.

Télen, amikor a galambok nem aktívak és életük nyugalmasabb, más eledelkeveréket kapnak, mint tavasszal és nyáron, amikor versenyeken vesznek részt.
 

A dúc tisztán tartása

A galambok dúcát, élőhelyét napi rendszerességgel kell takarítani. A galambok ürülékét kaparó segítségével takarítják le a dúc aljáról és az ülőkékről, illetve távolítják el a fészekből.

Mivel az ivóvíz is sok baktériumot tartalmaz, ezért az ivóvíztartót és a fürdetőt is rendszeresen ki kell takarítani, és meg kell szárítani. Természetesen az etetőtálakat is alaposan ki kell tisztítani valamikor azon hónapok alatt, amikor a galambokat szállítják.

Patkányokról és egerekről is átterjedhetnek betegségek a galambokra. Ezért tanácsos ügyelni arra, hogy éjszakára ne maradjon eledel az etetőtálban, és hogy a szállításhoz szükséges terménykészletet jól elzárják (és ne papírzacskóban tartsák). Természetesen meg kell előzni, hogy egerek és patkányok a dúcba juthassanak.
 

Fürdő

A galambok szívesen fürdőznek. A fürdetéshez használjon egy kb. tíz cm mély vizet tartalmazó, a kertben vagy a dúcban felállított edényt, fürdősót. A fürdővizet fürdés után le kell engedni, mert a galambok olykor ebből isznak, és ha a víz nagyon állott, akkor ez elősegítheti a galambok megbetegedését.

Ha a fürdőt a dúcban helyezzük el, ügyelnie kell arra, hogy a dúc aljzata ne maradjon túl nedves. A nedves dúcaljzat ugyanis nem tesz jót a galamboknak.

 

« Előző téma: A postagalambsport

Következő téma: Kezdeti lépések »

A postagalambászat

Általános információk

Elhelyezés

A postagalambsport

Gondozás

Kezdeti lépések

LEGFRISSEBB HÍREINK

A Szövetség által támogatott versenyzési lehetőségek 2016-ban

Olimpiai verseny, nemzetközi értékelés (CZ,HU,PL,SK), kibővített dúcbajnokság, nyílt versenyek

Részletek »

VERSENYEK

Dunántúl Nagydíj 2016

Egynapos, 700 km távolság feletti versenyutak szervezése, lebonyolítása a Dunántúlon élő postagalambászok számára.

Részletek »

KIÁLLÍTÁSOK

Európa Kiállítás - Bukarest

2016. január 29-31. Bukarest, Románia
Standard és Sport eredmények.

Részletek »

GYÁSZHÍREK

Határi János (A38)

Részletek »

 


Hírek | A szervezet | Versenyek | Szabályzatok | Kiállítások | Postagalambászat | Gyűrűszámok | Galéria | Kapcsolat